ACTIVITATI

REGULAMENTUL OFICIAL PHYSICS TALENT SEARCH 2005

 
 

19 Mai 2005

19 Mai 2005

» INSTRUCTIUNI PENTRU PROCESUL DE IDENTIFICARE SI CRITERII

» Lista cu categorii, activitati, si puncte

» Recunoastere si recompensare

» SFATURI PENTRU CREAREA UNUI COMITET NATIONAL PENTRU WYP2005TS

 

 INSTRUCTIUNI PENTRU PROCESUL DE IDENTIFICARE SI CRITERII

 1. Inscrierea ar trebui sa fie deschisa tuturor, luand in considerare tinerii recomandati de scoli, profesori, parinti, etc.

 2. Procesul de selectare ar trebui sã sãrbãtoreascã si sã recunoascã talentul si interesul tuturor celor care participã. Noi nu încercãm sã creãm oameni complexati, care ar putea sã simtã exclusi sau netalentati, si sã hotãrascã ca fizica nu este pentru ei.

 3. Pentru recunoasterea internationala fiecare tara participanta trebuie sa selecteze in numar egal baieti si fete.

 4. Tinerii selectati trebuie sa aiba intre 10 si 18 ani, inclusiv. Tarile participante pot alege concentrarea pe un segment mai ingust, intre aceste limite. Segmentele de varsta 10-12, 13-15, 16-18 pot fi folosite, cu tineri talentati (baieti si fete in numar egal) selectati in fiecare segment de varsta. Studentii in universitati si colegii nu sunt potriviti: cautarea de talent are scopul de a identifica oameni tineri inainte ca ei sa devina studenti.

 5. Criteriul de selectie cere studentilor interesati sa realizeze mai multe activitati dintr-un set de activitati posibile. Intr-un asemenea proces de selectie, toti studentii care completeaza numarul necesar de activitati diferite vor fi identificati ca talente ale fizicii in tara, primind un certificat national si alte premii acordate de Comitetul National. Acest proces este asemanator cu a dobandi o insigna de merit sau a aduna vize pe un pasaport. Comitetul International nu este de acord cu folosirea unui examen sau a unui test, care conduc la selectia celor mai mari punctaje. Activitatile din care participantii invata lucruri noi prin ceea ce realizeaza sunt preferate celor in care participantii “recita” ceea ce stiu.

 6. Comitetul National trebuie sa stabileasca o perioada de timp in care tinerii sa isi realizeze activitatile. Perioada de timp recomandata este de 6 luni (minimum 4 luni si maximum 9 luni). Comitetul National trebuie sa dirijeze cautarea talentelor intre date stabilite (de ex: 1 Ianuarie 2005 la 30 Iunie 2005).

 7. Fiecare tara participanta va propune pentru recunoasterea internationala numele a cel putin unui baiat si o fata, din fiecare categorie de varsta pe care tara alege sa o foloseasca. Tarile cu o populatie numeroasa, precum si participantii la Talent Search pot nominaliza si alti elevi pentru recunoasterea internationala. Cel mult un baiat si o fata pot fi inscrisi pentru recunoastere internationala in fiecare categorie de varsta, la fiecare 5 milioane de persoane din populatie. Oricum, nu mai mult de 20 fete si 20 baieti pot fi propusi in fiecare categorie de varsta. Se poate propune un numar de studenti dintr-o categorie de varsta si un alt numar din alta categorie de varsta. Pentru recunoasterea internationala, numele tinerilor propusi trebuie inscris de Comitetul National Comitetului International nu mai tarziu de 15 septembrie 2005.

 8. Comitetul National este incurajat sa creeze o pagina web in care sa faca publicitate acestui concurs si sa adauge contributiile si realizarile studentilor participanti. Comitetul National este incurajat de asemenea sa foloseasca ziarul, radioul, profesorii, scolile, muzeele si societatea nationala de fizica pentru a face publicitate concursului, participantilor si studentilor inscrisi pentru recunoasterea internationala.

 9. Comitetul National va stabili lista de sarcini pe care participantii le indeplinesc pentru a castiga puncte. Fiecarei sarcini ii este repartizat un numar diferit de puncte, care depinde de cat de dificil de realizat sunt acestea, sau de cat timp necesita pentru realizare. Participantii trebuie sa realizeze un numar suficient dintre aceste sarcini incat sa acumuleze cel putin 10 puncte din cel putin 3 categorii pentru Recunoasterea Nationala, precum “Romanian WYP 2005 Physics Talent”. Pentru a fi eligibili sa fie propusi pentru Recunoasterea Internationala, participantii trebuie sa realizeze activitati din cel putin 4 categorii si sa acumuleze cel putin atatea puncte cat varsta lor in ani. Orice participant care atinge acest nivel va primi un certificat care sa il identifice ca "International Honorable Mention in the WYP 2005 Physics Talent Search”. Pe langa acest grup, Comitetul National va selecta baieti si fete participante (vezi #7) pentru a fi inscrisi pentru recunoasterea internationala ca "International WYP 2005 Physics Young Ambassadors."

 Comitetul National va prepara si publica lista sarcinilor sau activitatilor din care participantii trebuie sa aleaga. Comitetul International recomanda Comitetului National sa includa urmatoarele tipuri de sarcini si structura de puncte. Comitetul National este liber sa adauge si alte tipuri de activitati si sa stearga sau sa modifice unele activitati daca este cazul, pentru a face Talent Search mai interesant in respectivele tari.Participantii pot realiza cate teme doresc, strangand cate puncte doresc.

Participantii care doresc sa obtina mai mult de 15 puncte pot realiza diferite sarcini din diferite categorii sau mai multe sarcini dintr-o categorie. Pentru a acumula mai multe pucte dintr-o singura categorie, sarcinile TREBUIE sa fie diferite una fata de alta in continut (ex: doua experimente sau doua eseuri trebuie sa aiba tema complet diferita, nu doar variatii nesemnificative una fata de alta). Comitetul National este singurul care poate sa judece acordarea punctelor. Activitatile scrise vor fi acceptate doar daca sunt scrise in limba oficiala a statului sau in engleza.

10. Lista cu categorii, activitati, si puncte (vezi pagina 3)

11. Comitetul National va trebui sa specifice criteriile de evaluare incluse in procesul de evaluare pentru a demonstra ca actvitatile au fost realizate. Este recomandat Comitetului National sa ceara copii sau originalele povestilor, poeziilor, articolelor, fotografiilor, eseurilor, posterelor, etc. pentru ca acestea sa poata fi publicate. Comitetul National este singurul care poate sa judece acordarea punctelor.

12. Comitetul National va trebui sa specifice cum au selectat tinerii ale caror nume vor fi innaintate pentru recunoastere internationala. Pentru a fi eligibili pentru recunoastere internationala, participantii trebuie sa acumuleze atatea puncte din activitati cat este varsta lor in ani, din cel putin 4 categorii; un tanar de 18 ani va trebui sa acumuleze cel putin 18 puncte din 4 categorii. Daca mai multi elevi participa si acumuleaza numarul cerut de puncte, un criteriu al Comitetului National care ar trebui sa selecteze pe acei tineri (baieti si fete in numar egal) desemnati sa devina "International WYP2005 Physics Young Ambassadors" ar fi numarul total de puncte si numarul total de categorii la care au fost obtinute punctele.

back to top

Lista cu categorii, activitati, si puncte

 1. Scriind despre fizica (cel mult 3 puncte din aceasta categorie sunt permise in numarul minim de puncte necesare pentru Recunoastere Internationala).

 - (cate 1 punct) Scrie un eseu cu un subiect din fizica, cum ar fi "De ce sunt interesat de fizica", "In ce fel este fizica importanta in comunitatea mea", "Care va fi frontiera fizicii in 2105", "Cea mai interesanta intrebare din domeniul fizicii", "Cea mai interesanta descoperire in domeniul fizicii in secolul 20", "Un mare moment in istoria fizicii", sau "In ce fel este importanta fizica in viata mea". Comitetele nationala pot sa alea subiecte din domeniul fizicii care ar putea avea o anumita relevanta in tara. Comitetele nationale ar trebui sa elaboreze lista cu subiecte dintre care participantii pot alege.

- (cate 1 punct) Scrie o poezie, haiku, scurta povestire, sau epigrame in legatura cu fizica.

- (cate 1 punct) Scrie despre o experienta sau activitate la care a participat elevul, si in ce mod aceasta a avut legatura sau a demonstrat fenomene fizice.

- (cate 2 puncte) Scrie si joaca o piesa despre fizica sau fizicieni

- (pana la 2 puncte) Interviu cu un fizician (in persoana, prin intermediul telefonului, internetului, sau prin posta) si scrie un articol despre fizician (1 punct) si impartaseste informatia cu scoala. Fizicianul intervievat nu poate fi o ruda apropiata (parinte, frate, sora, unchi, matusa, nepot, nepoata, sau bunici) a elevului. Publica articolul intr-un ziar sau revista sau impartaseste-l cu mai multe persoane intr-un alt mod utilizat in tara ta (1 punct aditional)

 2. Experimente fizice (cel putin 2 puncte trebuie castigate in aceasta categorie pentru Recunoastere Internationala. Nu mai mult de 7 puncte din aceasta categorie sunt permise in numarul minim de puncte necesare pentru Recunoastere Internationala. Cel mult 2 experimente distincte pot fi socotite in primele 15 puncte).

 - (3 sau 4 puncte fiecare) Descrie experimentul care utilizeaza fizica sau fizica avansata si redacteaza o descriere a experimentului, incluzand rezultatul ipotetic (3 puncte). Include o descriere a teoriilor relevante (1 punct aditional).

- (2 sau 3 puncte fiecare) Realizeaza si pregateste o descriere a experimentului fizic gandit de Comitetul National (2 puncte). Include o descriere a teoriilor relevante (1 punct aditional). [Comitetul National ar trebui sa identifice experimente diferite pentru fiecare grup de varsta inclus in cautarea de talente din acea tara.]

- (4 sau 5 puncte fiecare) Creaza, realizeaza si pregateste o descriere a unui experiment fizic inventat de catre elev (4 puncte). Include descrierea teoriilor relevante (1 punct aditional).

 3. Fizica si arta (cel mult 3 puncte din aceasta categorie sunt permise in numarul minim de puncte necesare pentru Recunoastere Internationala)

 - (1 punct fiecare) Schiteaza si creaza un poster care sa atraga atentia publicului sau altor elevi despre fizica;

- (1 punct fiecare) Schiteaza si creaza un poster care sa informeze publicul sau alti student despre legi, principii, sau descoperiri fizice;

- (1 punct fiecare) Schiteaza un timbru bazat pe elemente din fizica;

- (1 punct fiecare) Creaza o sculptura, desen, sau pictura care sa exemplifice sau sa demonstreze un principiu fizic;

- (1 punct fiecare) Utilizeaza muzica pentru a demonstra un concept fizic;

- (2 puncte fiecare) Compune si interpreteaza o melodie originala in jurul unei teme in legatura cu fizica;

 4. Fizica si fotografie (nu mai mult de 4 puncte din aceasta categorie sunt permise in numarul minim de puncte necesare pentru Recunoastere Internationala).

 - (2 puncte fiecare) Realizeaza o poza care sa aiba interes fizic semnificativ si scrie o scurta descriere despre legatura sa cu fizica

- (2 puncte fiecare) Realizeaza un scurt material video care sa aiba interes sau valoare fizica semnificativ si nareaza-l aducand informatii.

 5. Activitati WYP 2005 (nu mai mult de 3 puncte din aceasta categorie sunt permise in numarul minim de puncte necesare pentru Recunoastere Internationala)

 - (1 punct pentru fiecare activitate) Participa intr-una sau mai multe activitati WYP 2005, cum ar fi "lumina in jurul lumii" sau Physics Story Project.

- (1 punct pentru fiecare) Asista la o lectura publica WYP 2005, eveniment, sau expozitie intr-un muzeu.

- Ne pare rau, nici un punct nu se acorda pentru intrarea in WYP Physics Talent Search (aceasta activitate).

- (2 puncte) Ajuta la organizarea unei activitati WYP 2005 in tara ta si participa la ea.

 6. Predarea fizicii  (nu mai mult de 4 puncte din aceasta categorie sunt permise in numarul minim de puncte necesare pentru Recunoastere Internationala)

 - (2 puncte fiecare) Realizeaza si descrie o activitate pentru copii mai mici care sa ii invete cateva elemente din fizica si care se poate desfasura in scolile din tara. Indica in descriere carei varste sau clase i se adreseaza activitatea. Include instructiuni pentru profesori. Realizeaza aceasta activitate intr-o clasa de elevi cu varsta necesara (2 puncte aditionale), si modifica-l, daca este necesar, bazandu-te pe experienta ta de instruire.

- (1 punct fiecare) Scrie un articol sau povestire despre fizica care sa explice copiilor mai mici o lege fizica, principiu, sau descoperire. Indica in el carei varste sau clase i se adreseaza.

 7. Competitii in cadrul fizicii (nu mai mult de 2 puncte din aceasta categorie sunt permise in numarul minim de puncte necesare pentru Recunoastere Internationala). In aceasta categorie, puncte sunt castigate si pentru intrare si participare, nu pentru castigare sau selectie in echipa nationala.

 - (1 punct) Inscrie-te in competitia tarii care desemneaza componenta Lotului olimpic pentru fizica.

- (1 punct) Inscrie-te intr-un proiect care sa aiba legatura cu fizica din cadrul unei expozitii stiintifice.

- (1 punct) Inscrie-te intr-o alta competitie nationala, regionala, locala, sau internationala care are legatura cu fizica.

 8. Cautarea fizicii in literatura si lucrare de documentare (nu mai mult de 2 puncte din aceasta categorie sunt permise in numarul minim de puncte necesare pentru Recunoastere Internationala)

 - (2 puncte pentru fiecare subiect) Documenteaza-te asupra unui subiect care are legatura cu fizica folosind lucrari de documentare fizica originale. Scrie o compunere care sa sumarizeze documentarea, in care sa se mentioneze de ce este asa important, si care sa identifice cel putin doua intrebari care inca nu au raspuns in aceast domeniu. Domeniul de documentarea poate fi experimental, teoretic, ?????? sau orice combinatie. Mentioneaza lucrarile de documentare originale intr-o bibliografie.

 9. Alte activitati sau teme alese de catre Comitetul National (nu mai mult de 2 puncte din aceasta categorie sunt permise in numarul minim de puncte necesare pentru Recunoastere Internationala)

 Comitetul National trebuie sa specifice cele mai eligibile teme sau activitati si sa aleaga numarul de puncte ce se acorda fiecareia.

back to top

Recunoastere si recompensare

1. Fiecare participant care strange un numar suficient de puncte pentru Recunoastere Nationala sau Internationala va fi recunoscut/recompensat cu o diploma, cel putin.

Diplomele de nivel national ar trebui acordate fiecarui participant care desfasoara cu succes activitati ce valoreaza cel putin 10 puncte.

Mentiunile Onorifice de nivel international vor fi acordate fiecarui participant care strange un numar de puncte egal sau mai mare cu varsta sa. Comitetul International va realiza o mentiune onorifica de nivel international si o va trimite prin email presedintelui Comitetului National.

Comitetul National va fi responsabil pentru eliberarea de diplome personalizate (avand inscris numele participantului) fiecarui participant din tara respectiva pentru aceasta premiere. O lista cu numele, scolile, si orasele din care provin participantii carora li se va acorda mentiunea onorifica internationala ar trebui trimisa prin email la Presedintele Comitetului International. O lista separata cu numele, scolile, si informatii de contact pentru participantii de sex masculin si feminin selectati pentru a deveni "Tineri ambasadori internationali WYP2005" trebuie trimisa prin email la Presedintele Comitetului International, pana cel tarziu 15 septembrie 2005.

2. Comitetul National va decide ce recompense sau recunoastere aditionale vor fi acordate talentelor in domeniul fizicii din tara respectiva. Posibilitatile includ: intalnirea unui fizician, vizita unui membru al Comitetului National care sa prezinte diploma, o festivitate de premiere, o scrisoare de felicitare din partea unui fizician, o legatura cu fizicianul mentor al elevului, invitatii la evenimente sau tabere, sau alte 'premii'.

3. Participantilor inscrisi din fiecare tara pentru Recunoastere Internationala ca "Tinar ambasador international WYP2005", organizatorii WYP2005 si Comitetul International Talent Search vor acorda un certificat, o scrisoare din parte unui fizician important, si o oarecare popularizare (pagina web, aparitia in presa). Comitetul International va cauta sposorizari pentru premii aditionale, care ar putea include excursii la festivitati de premiere si/sau o invitatie la un centru de cercetare fizica internationala. Comitetul International va organiza de asemenea un evenimant de cautare a unui Tanar Ambasador international, asociat Coferintei WYP2005 din Durban, Africa de Sud, la care cei selectati pot participa atat in persoana, cat si virtual, prin internet. Tarile ar trebui sa fac orice efort pentru a asigura "Tinerilor ambasadori internationali WYP2005" suportul unui fizician care vorbeste limba nativa a participantului, spre a-i fi mentor, macar pana la terminarea anilor de studiu scolar.

back to top

SFATURI PENTRU CREAREA UNUI COMITET NATIONAL PENTRU WYP2005 TALENT SEARCH

 1. Fiecare tara care planuieste sa participe la WYP 2005 Talent Search trebuie sa isi declare intentia Comitetului Organizatoric International, si sa stabileasca un Comitet National. Tara trebuie sa desemneze un presedinte al Talent Search, care prezideaza Comitetul National. Presedintele este persoana de contact cu Comitetul International. Fiecare Comitet National ar trebui sa includa cel putin trei membrii. Pentru a gasi membrii suplimentari pentru Comitetul National, se pot contacta: Societatea Nationala de fizica, organizatii nationale ale profesorilor, birouri guvernamentale potrivite, muzee stiintifice, comitetele care organizeaza olimpiada nationala de fizica, firme care angajeaza fizicieni sau sponsori orientati spre activitati stiintifice. Este foarte utila includerea in comitetul organizatoric femei si barbati, educatori si cercetatori, oameni provenind din grupuri religioase/etice majoritare in tara si oameni care pot ajuta cu fonduri suplimentare.

2. Comitetul National ar trebui sa fie in stransa legatura cu comitetul organizatoric WYP2005 din tara. Numele presedintelui Comitetului National ar trebui trimis cat de curand posibil Dr. Beverly Hartline (beverly.hartline@comcast.net), presendinte al Comitetului Organizatoric International WYP2005 Talent Search.

3. Comitetul National trebuie sa organizeze Talent Search in tara, sa decida ce categorii de varsta sa includa, sa traduca si sa publice regulamentul, sa stabileasca datele limita, sa se asigure ca participantii din tara pot afla despre oportunitatile de participare, sa primeasca, sa revizuie si sa selecteze pe cei care vor fi inscrisi Comitetului International pentru Recunoasterea internationala. Comitetul National este de asemenea responsabil cu gasirea sponsorilor si acordarea premiilor.

Instructiunile pentru procesul de identificare si criteriile descriu si alte responsabilitati ale Comitetului National si ofera unele sfaturi pentru implinirea lor.

back to top

Regulamentul oficial Physics Talent Search 2005 (ENGLEZA) se gaseste la urmatoarea adresa: http://www.wyp2005.at/glob2-talent.htm

 
   
 

Home | Echipa | Activitati | Regulament | Einstein | Contact

© 2005 Colegiul National "Fratii Buzesti". Toate drepturile rezervate.

Creat de Constantinescu Liviu.